Câteva semne vizibile ale bătrâneții

V-ați întrebat vreodată ce definește cu adevărat bătrânețea? Să fie ridurile oare? Și care riduri, mai precis? Și dacă mie-mi place să râd mult și fac riduri la colțul ochilor, se cheamă că sunt bătrână sau veselă? Când fac riduri pe frunte se cheamă că sunt bătrână sau doar mă mir de tot ce văd, ca un copil? Oare părul alb te face bătrân? Cifrele din buletin?

Sau felul în care te încrunți când îi privești pe cei de douăzeci de ani? Lentoarea cu care-ți scoți portofelul la casă, în supermarket, și cu care-ți numeri banii de parcă n-ai fi știut că-ți vine rândul și trebuie să plătești? Felul în care își ridici superior bărbia când spui pe vremea mea? Ochii dați peste cap când vezi o pereche de blugi rupți, un man bump și un cercel în ureche? Crucile pe care le bati cu limba-n cerul gurii cand vezi vreun piercing sau vreun tatuaj? Sau simplul fapt că doar gândești pe vremea mea ? Sacoșa goală cu care pleci de acasă chiar și atunci când te duci să vezi un film? Disperarea cu care te repezi în autobuz la scaunele goale? Siguranța cu care sharuiești pe Facebook invățămintele oanapelliste și danpuriciste și leacurile cancerului? Bucuria cu care dai check in la concertele lui Andre Rieu? Ardoarea cu care categorisești orice joc virtual drept tâmpenie și pierdere de timp? Nostalgia timpurilor lui Ceaușescu, când tu, ospătar sau strungar, aveai de un concediu de trei săptămâni la mare prin sindicate iar un profesor fârâ carnet de membru de partid murea de foame la modul propriu?

Cred că frica de moarte te face bătrân. Și până la moarte, frica de menopauză și spaima cu care-ți numeri erecțiile finalizate. Pumnul de vitamine și coezime care speri tu să-ți asigure tinerețea veșnică. Neacceptarea firescului. Botoxul, siliconul și bisturiul. Mâinile pline nu de pistrui de bătrânețe, ci de inele care să arate că ai. Că ești mai bună decât puștoaicele în vanși cu brățări de la festivaluri. Că ai mai mulți bani ca ele.

Și te mai face ceva bătrân: grija de alții care te f**e hardcore, spaima de oare ce zic vecinii și setea cu care șuieri prin dinți, dacă mai ai, lasă că ajungi și tu la vârsta mea și o să vezi atunci.

images

Un comentariu

 1. Barba Capri's spune:

  Vai, fată! Nu vorbi de funie în casa spânzuratului! Că-i vezi tu p’ăia pă stradă că-s aşa şi pă dincolo …. dar ce vezi e consecinţa şi nu cauza. Că pă toată lumea o mănâncă ceva înăuntru. Bătrâneţea e dispreţu’ celor tineri!
  Te simţi bătrână? Aiurea! Arăţi bine!!!! (am văzui yoooo!)
  Aaaaaaaaaaaaaaaa! Da! faţă de fiica ta eşti deja în panoplia HBO (Hoaşcă Bătrână şi Obosită). Da’ nu-i lua în seamă pe tineri. Fiecare vârstă cu avantajele şi dezavantajele ei.
  Îţi pare rău de timpul ce-l laşi în urmă? Nici o fiinţă puternică nu-şi regretă trecutul! Iar tu …. după cum am observat… stai bine înfiptă pe picioare. Stai dreaptă să nu te ia apa!
  Iar dacă ai neroie totuşi de o pauză, ia climenum că aşa ne învaţă ăştia la tv ….Iar dacă iei senalax, să nu uiţi să scoţi papagalu afară dacă ai musafiri , că altfel, te face de râs.
  Mă uitam şi la Răduleasca .. ce a îmbătrânit mă frate! Ştii? De la o anumită vârstă, oricât ai vrea să pari ce nu eşti … parcă nu merge …..
  Acu’ nu ştiu cum să te iau … ori să-ţi zic că eşti o băbuţă tânără, ori să-ţi zic adolescentă ramolită … nu eşti nici una nici alta … eşti pur şi simplu simpatică şi ai o inimă caldă!. Asta la calităţi … că la defecte ….ai tot timpu’ un băţ în fund şi eşti cam tare la gâlceavă. Dar eu te iau aşa cum eşti ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.