” ia repede telecomanda ca trece mortu ‘ la televizor!”

Inteleg perfect si accept atractia omului fata de moarte. Bucuria si superioritatea cu care  omul viu il priveste pe cel mort pentru ca, iata, el respira, rade, plange si se misca, spre deosebire de  omul mort intins in fata lui pe nasalie sau pe  caldaram. De la executiile publice la stirile cu sange proaspat si lux de amanunte, spectacolul mortii continua sa fascineze. Curiozitatea e, cumva, usor de inteles. „Sa vad cum e sa mori”, ” Aa, deci asa e”. Si, inconstient, iti mai acoperi niste intrebari ascunse in adancul tau. E in ADN-ul nostru sa stim ca urmam, candva, celui intins in fata noastra si curiozitatea asta nu e altceva decat intrebarea care ne sta tuturor pe limba. ” Cum e?”. Asa e.

Si tot asa, inconstient, cred ca omul are nevoie sa isi aminteasca  din cand in cand de moarte ca sa se bucure mai abitir de viata. Am citit undeva ca, in timpul razboaielor, dupa bombardamente, supravietuitorii se puneau pe sex ca scapati din manastire.

„Iesi, fa, ca trece mortu!” strigau femeile pe ulita la tara, in copilaria mea. Isi scoteau mainile pline de zoaie din copaie, le stergeau de poalele sortului, insfacau copiii in brate si fugeau la poarta ” sa vada mortu'”. „ hai fa, ca mortu’ nu asteapta!„. In urma defunctului se iscau comentarii lungi si aprige, de la cati popi a avut la inmormantare, la pantofii cu care l-au incaltat si paltonul cu care l-au imbracat pe bietul mort. Era nou? Era al lui?  Il mai purtase? Amanunte esentiale.  Cine a venit si cine nu si de ce. De ce l-au inmormantat acolo si nu aici sau invers.  Ce au pus  in ” pachete” si cat de bine au fiert coliva.  Cine s-a imbatat la pomana.

Cei vii se pregateau cu totii de marele moment ca si cand si-ar fi regizat in cele mai mici detalii ultima reprezentatie.  De teama sa nu fie aruncate in cine stie ce lada de doi bani sa rada tot satul, babele ramase singure stateau cu coparselul cocotat in pod si-l mai stergeau din cand in cand de praf.

Bunica-mea ne-a prins in camera si  ne-a insirat pe pat, incantata de achizitii, toate  batistele si stergarele. Cand incepusera sa-si  faca un cavou, ne pofteau in fiecare duminica sa mergem la cimitir.  Sa facem un picnic.

Inteleg deci, perfect, fascinatia mortii. Dar pana in punctul in care devine subiectul obsesivo-principal de discutie  al unui intreg popor. Ca asta  inseamna  ca toate celelalte subiecte s-au terminat pe lumea asta si singurul motiv de bucurie care ne-a mai ramas e moartea. Sa moara si mortu vecinului, al bogatului, al celebrului.

„Ia repede telecomanda, ca trece mortu’ la televizor!”

2 comentarii

 1. george spune:

  Apropo de treaba asta cu mortu..
  Cand aveam vreo 5-6 ani am hotarat ca dupa ce-o sa ma insor , n-o sa-mi pastrez costumul de ginere …Sa nu vina „ala” , dupa moartea mea ,sa sparga lemne in costumu` meu de ginere …

 2. Barba Capri's spune:

  Multe s-au schimbat ….
  Înainte vreme, mortu’ era ‘un lucru bine făcut’ existau costume, decoruri, actori principali şi secundari, recuzită, regizor …
  Totul era spectacol. După care urmau criticile ca la orice spectacol.
  Din păcate astăzi nu mai are nici un farmec. Moartea e o ‘ameninţare de stat’ – asta primeşti dacă … ai boala vitezei, ai băut un pahar, ai adormit la volan, i-ai supărat pe cei din clanu’ lu’ Ghebosu, ai trecut pe zebră, ai luat prafuri ….ţi-a sărit un glonţ în faţă.
  Avem noroc că există cineva care ne aduce aminte de aceste lucruri de dimineaţă la prânz şi seara, ca nu cumva să uităm şi să nu ne mai fie frică.
  S-a schimbat şi mortul. Nu mai e ce-a fost …. Nu are costum , pălărie sau basma, nu are flori şi botine noi … Acum răposatului îi curg balele, îi lipseşte o mână sau un picior, are ochii vineţi sau nu-i mai are deloc. Asta se numeşte ‘Reality Prime time news’
  Şi începi să te gândeşti că nici morţilor nu le convine cum arată, că au murit ei dar e ruşine să apari aşa chiar în halu’ ăsta că ţi se încalcă intimitatea chiar şi mort …
  Dar banii aşa se fac ….. STROPEŞTE LUMEA CU MIZERII! De parcă suntem în Parisul evului mediu când nu exista canalizare şi lumea arunca ţucalu’ plin cu mizerii pe geam fără să se sinchisească dacă conţinutul cade în capul cuiva…
  THIS IS REALITY SHOW!!!
  M-am săturat de atâta moarte! Ceva viaţă aveţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.