o întâmplare cu gâște și turism rural

M-au fascinat dintotdeauna oamenii care-și permit o cameră la hotel dar aleg sa doarmă în cort. O dată, de două ori pe an pleacă omul în concediu, așa ca determinarea și încrâncenarea lor sunt greu de înțeles pentru mine. Fie el răsăritul cât de răsărit, prefer de o mie de ori să-l văd din balcon și fără un kil de furnici în chiloți, tremurând de frig din toate încheieturile.

Cea mai sălbatică aventură a mea a fost acum o mie de ani, când erau copiii mici și eu suficient de nebună încât să mă plimb cu oale, cratițe și lădițe cu fructe și legume proaspete să nu cumva să pună copiii în gură altceva decât mâncare gătită de mine. Și de aia le cumpar acum de la colonel, ca să recuperez, nah.
La sfatul unora mai bătrâni și mai fără minte ca noi și care avuseseră o dată-n viață o vacanță la țărani sadea și atât și, neavând termen de comparație, idealizau fiecare dumicat de mămăligă înghițit acolo, am luat calea muntelui în căutarea turismului rural.
Primul popas a fost la casa de vacanță a unor prieteni. Casa, pe undeva pe lângă Câmpulung Muscel, era numai bună de urcat pe roate și strămutat la muzeul satului din București. Știți lavițele alea de lemn de juma de metru, acoperite cu ceva nedefinit de vechi? E, pe o laviță din asta am dormit eu cu două bucați copii.
De dimineață, aproape băgați în șoc anafilactic de paianjeni nehrăniți de ani de zile, am fost înțepați de viespi și alergați de vacă.

Și am strâns tot bagajul abia desfacut și am plecat.

Următorul popas, Cheile Dambovicioarei. Loc frumos, sat frumos, turism rural, ciuciu.
Am găsit singura gospodărie care închiria camere și care avea și curte. Adulții nu erau acasă, doar un puști mucos care ne-a comunicat tariful și ne-a arătat camera. Afară, vară, 54 de grade, picii transpirați și nespălați și opăriți și înțepați și nedormiți.
Ok. Și-am început să descărcăm. Biberoane, cărucioare, crăticioare, roșioare, premergătoare, plăpumioare, pernișoare. Și când am terminat de descărcat, mă pune ăl cu coadă să întreb unde au baia.
Baie pentru? întreabă mucosul și-mi arată un wc de lemn în fundul curții, bine păzit de gâște și curcani. Oftez și caut cu privirea în jur doi, trei copaci după care să mă.
Nu, baie pentru spălat, răspund.
Aaa, se luminează ăla la față. Păi haideți cu mine, zice el, și mă duce hăt, în fundul fundului curții. Acolo, un râu. Și o găleată legată cu sârmă pe care să o cobor, eu, adică, să iau apă din râu ca să spăl copiii și să fierb biberoane.

Știți vorba aia, te bat cu copilul în cap? Ei, eu am spus-o prima.
images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.