Regula de doi simplă

De la tabla cu legi a lui Moise la rubrica Ce e in, ce e out din blogurile fashion, oamenii și-au setat trenduri, coduri, legi și direcții. Și dacă moda ne spune cum să ne îmbrăcăm, ne poate dicta ea, oare, și cum să iubim? Și dacă o urmăm, vom fi sigur fericite ?

Asta nu știm. Știm că, de când lumea și pământul, trendul e ca femeia să nu fie singură. Ca e slabă, neajutorată și câștigă mai puțin. Că nu-si poate schimba singură un bec și-o amărâtă de roată la mașină și nu poate deschide singură un borcan de dulceață.

O bună prietenă care își iubea prea mult independența, reușise să scape nemăritată până la venerabila vârstă de 34 de ani. Concubina într-o fericire deplină cu MBA-ul ei și se gândea serios să spuna DA unui doctorat în drept politic.

Familia ei era, însă, de altă părere așa că imediat ce fata a terminat de suflat în toate cele 34 de lumânări, s-a activat. Am eu un băiat numai bun pentru tine. Baiatul avea 48 de ani și stătea cu mama. Și ce dacă? Asta nu înseamnă decât că respectă și iubește femeile, că prețuiește familia, l-au susținut ai ei. Ba pardon, asta înseamnă un singur lucru: cordonul ombilical nu fusese încă tăiat și de atâta timp se făcuse cât un nod marinăresc de ancoră. Așa că singurul cordon pe care a decis să-l taie acceptând un post la Londra, a fost cel la capătul căruia se aflau ai ei.

Un bun prieten care sărise ușor de 45 de ani, luase în brațe ideea cu criza vârstei de mijloc și, odată cu ea, o tânără muuuult mai tânără. Doar că omul ținea greu pasul cu juna. Fata avea o poftă de viață care-l depășea, deși nici el nu era vreun împăiat. Tânăra doamnă dorea să viziteze cinșpe orașe și trei aeroporturi într-un singur weekend. Și voia la concert la Brian Adams la Londra. Și la shopping la Milano. Și el, după o săptămână plină de predări de proiecte, el nu voia decât să doarmă. Tot weekendul.

Un alt prieten citise că bărbații de succes au și nevastă, și amantă. După câteva luni de ținut pasul cu trendul, mai avea puțin și ținea pasul cu asistentele pe culoarele sanatoriului de boli nervoase. Avea două femei cu două rînduri de istericale, cu dublu aniversări, dublu alergat după cadouri de Sărbători, așa că, într-o bună zi a luat-o razna le-a dat amândurora întâlnire în același loc iar el a plecat să se vadă cu alta.

O prietenă rămasă singură printr-un concurs nefericit de împrejurări, aflase dintr-o revistă glossy că se poartă barbații mai tineri. Și cum ea de obicei era în pas cu moda și când era vorba de forma nasturilor la sacou, nici nu se punea problema să stea în afara trendului.

Dar cum trendul era semnificativ mai tânăr ca ea, s-a văzut nevoită să recupereze măcar parțial diferența și a inceput o cursă nebună de peelinguri, diete și antrenamente extreme din care doar o halteră scăpată pe picioare a reușit să o oprească. Într-un moment de sinceritate deloc trendy, scărpinându-se cu o andrea sub ghips, mi-a mărturisit: dacă vrei să te simți contemporană cu dinozaurii la doar 36 de ani, calea cea mai sigură e să o arzi cu puștimea.

O alta, însă, urmase cu sfințenie legea seculară care-i promitea fericire și iubire ca la robinet dacă intră în sistem și stă cuminte acolo până la adânci bătrâneți. Surpriză! Nu era fericită, deși bifase tot ce era de bifat: soț, copii, cățel și-o casă de vacanță.

Daca tragem linie și adunăm, nu există rețete care să-ți asigure iubirea. Iar singurul regulă pe care trebuie s-o respecți este să nu urmezi nicio regulă. Să nu te lași prinsă in reguli și legi ca o pasăre într-o plasă de sîrmă ghimpată. Pentru că între am respectat toate regulile și pffff, ce de iubire pe capul meu e o diferență care merită trăită.

 index

Articol publicat în numărul din aprilie al revistei The One.

3 comentarii

 1. cheddar spune:

  da, cineva are nevoie sa le spuna tuturor femeilor, de cand sunt mici, ca de fapt viata e mult prea scurta ca sa te stresezi pentru toate rahaturile, ca mamicile si bunicile si vecinele nu-ti vor neaparat binele ct vor sa vada inca una care e la fel de nefericita ca ele, ca moda e un rahat, ca iubirea trece si ca cel mi important accesoriu e sa te simti bine in propria piele.

 2. Barba Capri's spune:

  Tocmai ce primi Moise mailul de la ‘cel de sus’ că îl şi printă pe două pietre A4. Postă apoi pietrele pe ‘FACEDRUM’ şi se puse pe aşteptat. Trecu mult timp până ce apăru primul ‘like’ firav de la o babă din capu’ satului care făcea curat prin strane şi vindea lumânări. E clar! Poporu’ nu acceptă ideea… 10 porunci şi toate cu ‘să NU!’ Mai pune frate şi cu ‘să Da!’ că nu te doare mâna.
  – Să NU … rămneşti la nevasta directorului de la bancă! Păi, de ce? Ai văzut ce tânără e? când iese cu bărbac’su zici că sunt tată şi fiică. Şi ce bine se îmbracă … şi cum merge cu ‘pardonu’ înapoi ,,,,şi cum face cu ochiu’, Şi tu ce să faci? Să înghiţi în sec şi să treci mai departe, nu? Păi, nu era mai bine să-i fi dat cel de sus (adică de la FMI)o nevastă grasă cu mustăţi şi barbă corespunzătoare cu ‘pregătirea’ lui?
  -‘Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.’ – Culmea! Adică, nici la maşină, nici la vila din Pipera, nici la concediul din Belize, nici la secretara roşcată cu minijup, nici la contul din Elveţia… Chiar aşa?!!!
  – ‘să nu furi! – Adică tu să fii mai prost. Toată lumea cu buzunarele pline, iar tu ‘sărac şi curat’.Asta e din alt film …
  -‘”Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.’ – Vezi doamne, să nu spui acasă când ajungi târziu, că te-a şinut şefu peste program, să spui de-a dreptul că ai fost cu băieţii la bere (să vezi tu ce ţi-o iei în cârcă)
  – ‘Să nu preacurveşti.’ – Aici chiar nu se înţelege bine. Să nu prea …. curveşti, sau să nuuuuuuu preacurveşti. (nici măcar puţin???)
  – ‘Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, … pe fratele tău, pe bunica ta, pe vărul din partea mamei, pe socru tău, pe nepoţii cumnatei tale …. Mai sunteţi mulţi fraţilor?…
  -‘Să nu-ţi faci chip cioplit,’ – Asta se referă la madamele care peste o vârstă anume, ajung la estetician care e nevoit să le cioplească … mai o guşă, mai un nas, mai un obrăjor … ca să le aducă cât de cât la o formă aerodinamică.
  – Să nu faci nici o lucrare în ziua a şaptea – (atenţe nu vei fi plătit dublu!)
  -‘Să nu ai alţi dumnezei afară de mine!’ – Zise nevasta ridicând ameninţător sucitorul deasupra capului. Iar el se făcu mic, ferindu-e de privirea care arunca fulgere: -Da, mami!
  Şi mai sunt vreo două …..
  Cât despre ‘legea iubirii (în minim doi)’ regula este: ‘Uită-te întâi la preţuri, s-ar putea să găseşti mai ieftin …’
  -Dacă eşti nemăritată la 36 de ani şi n-ai chef de bărbat, ia-ţi un câine.
  -Dacă ai 45 de ani şi eşti în criza vârstei mijlocii, nu-ţi lua una tânără. Ia una ‘mai coaptă’ la mâna a doua (găina bătrână face zeama bună!)Te asigur că vei avea şi ‘mamă’ şi ‘amantă’ şi ‘sponsor’.
  – Dacă eşti femeie o femeie singură, nu căuta prietenia bărbaţilor tineri. Ia-ţi un ‘gigolo’, vezi să fie frumos şi sărăcuţ şi să aibă ‘bun simţ’. Închiriază-l cu ora.
  – Dacă ai făcut totul bine, dar tot nu eşti fericită, singurul sfat, e ‘să-ţi iei câmpii’. Ia-ţi amant, fugi d’acasă, fă ce n-ai făcut până acum. Ai două şanse:
  -să-ţi vină mintea la cap după două luni şi să te întorci la jug.
  – să-ţi găseşti fericirea în lucrurile pe care nu le făcusei şi să rămâi aşa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.